Για Ραντεβού Κάλεσε : +302552029110
Επείγον Περιστατικό : +306993564290

Πως επικοινωνεί ο δάκος της ελιάς για να έρθει σε σύζευξη;

Ένα ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας χρησιμοποιούν τα αρσενικά έντομα, για να επικοινωνήσουν ερωτικά με τα θηλυκά τους είδους τους. Και βεβαίως για να φοβίσουν τους «ανταγωνιστές» τους. Τα παραπάνω καταγράφουν Έλληνες επιστήμονες σε πρόσφατη δημοσίευση τους στο περιοδικό Scientific Reports (Nature Portfolio), η οποία παρουσιάζει  ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Όπως λέει ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ και καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας κ. Δημήτρης Κωβαίος «βρήκαμε ότι στο έντομο αυτό, τα αρσενικά άτομα παράγουν έναν ιδιαίτερο ήχο με την προστριβή των πτερύγων, στην κοιλιά τους (vibrationand stridulation). Ο ήχος αυτός δεν παράγεται από τα θηλυκά άτομα και είναι διαφορετικός από τον ήχο που παράγεται κατά την πτήση των εντόμων. Όπως διαπιστώσαμε, ο ήχος παράγεται μόνο τις τελευταίες ώρες της ημέρας (πριν τη δύση του ήλιου), ενώ την ίδια ώρα της ημέρας συμβαίνει και η αναπαραγωγή των εντόμων» εξηγεί.

Προσδιορίστηκαν τα χαρακτηριστικά του ήχου αυτού και μελετήθηκε η βιολογική του σημασία. Φαίνεται ότι, ο ήχος αυτός έχει σχέση με την προσέλκυση από τα αρσενικά, των θηλυκών για σύζευξη. Ακόμη, μπορεί να έχει σχέση με την επικράτηση και την ανταγωνιστικότητα των αρσενικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ήχος αλλάζει και γίνεται πιο έντονος (η θεμελιώδης συχνότητά του αυξάνεται κατά πολλές μονάδες), όταν το αρσενικό βρίσκεται μαζί με άλλο αρσενικό άτομο στον χώρο, σε σχέση με το όταν βρίσκεται μόνο του.

Οι πτέρυγες και ιδιαίτερα οι τρίχες που φέρουν, προστρίβονται με άλλες ομάδες τριχών που βρίσκονται στην κοιλία των εντόμων παράγοντας αυτούς τους χαρακτηριστικούς ήχους. Τα θηλυκά άτομα δεν έχουν καν τις τρίχες αυτές στις πτέρυγες τους και την κοιλία τους και δεν παράγουν τους ήχους αυτούς.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι ήχοι αυτοί παράγονται μόνο από αναπαραγωγικά ώριμα έντομα, μετά την πέμπτη ημέρα της ηλικίας τους και όχι από τα νεότερα σε ηλικία.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι ήχοι αυτοί  σχετίζονται με την αναπαραγωγική συμπεριφορά των εντόμων, η οποία επηρεάζεται από χημικά ερεθίσματα και ιδιαίτερα ουσίες που είναι γνωστές ως φερομόνες, φυσικά ερεθίσματα και ακουστικά ερεθίσματα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ήχοι αυτοί αλλάζουν και γίνονται πιο υψίσυχνοι, όταν το αρσενικό βρίσκεται μαζί με άλλο αρσενικό άτομο στον χώρο, σε σχέση με το όταν βρίσκεται μόνο του. Φαίνεται δηλαδή ότι οι ήχοι αυτοί μπορεί να σχετίζονται με την επικράτηση του κάθε εντόμου στον χώρο που βρίσκεται απέναντι σε άλλα άτομα ή ακόμη και στην ανταγωνιστικότητά του απέναντι στα άλλα άτομα για τη διεκδίκηση του συντρόφου του. Στους ελαιώνες, τις απογευματινές ώρες πριν τη δύση του ήλιου, τα αρσενικά άτομα σχηματίζουν σμήνη (swarms) στην πλευρά των ελαιοδέντρων που πνέει ο άνεμος και δείχνουν έντονη δραστηριότητα, έντονη κίνηση των πτερύγων και επιθετικότητα απέναντι σε άλλα έντομα. Η συμπεριφορά αυτή φαίνεται να έχει σχέση με την επιλογή του συντρόφου και την επικράτηση των διαφορετικών ομάδων  μεταξύ τους.

Η απόκτηση γνώσεων σχετικά με τον ρόλο των ήχων στην επικοινωνία των εντόμων, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη τόσο για τη βελτίωση της μαζικής εκτροφής, όσο και για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Πηγή: in.gr, nature.com

You might be interested in …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *