Για Ραντεβού Κάλεσε : +302552029110
Επείγον Περιστατικό : +306993564290

Σκόρος

Οικ.: Tineidae
Τάξη:  Lepidoptera

Οι σκόροι είναι κοινή ονομασία των λεπιδοπτέρων. Είναι έντομα κοσμοπολίτικα, τα οποία συναντώνται σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Η οικογένεια περιλαμβάνει περίπου 3.000 είδη, με παγκόσμια εξάπλωση. Τα έντομα αυτά είναι γνωστά για την καταστρεπτική δραστηριότητα των προνυμφών τους, οι οποίες τρέφονται κυρίως με μάλλινα υφάσματα, αλλά και γούνες, φτερά, σπόρους και διάφορα είδη διατροφής. Αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τα φυσικά υφάσματα, όπως τα μάλλινα και τα βαμβακερά, καθώς οι σκόροι δεν επιτίθενται συνήθως στα συνθετικά: νάιλον, πολυέστερ ή ακρυλικά.

Τα πιο διαδεδομένα και επιζήμια είδη σκόρων είναι τα εξής:

  • Ο κοινός σκόρος των ρούχων ή νυχτοπεταλούδα είναι το είδος Tineolabisselliella που συναντούμε στα ρούχα της ντουλάπας μας.
  • Ο δερματοφάγος σκόρος Tineapellionella  που έχει κιτρινωπό σώμα, κίτρινες πτέρυγες με σκούρες κηλίδες και άνοιγμα πτερύγων 10-13 χιλιοστά.    Τα θηλυκά γεννούν περίπου 50 αβγά σε μάλλινα υφάσματα, δέρματα και γούνες. Οι λευκές, αδηφάγες προνύμφες του, μήκους έως 1 cm, κλείνονται μέσα σε θήκες από τεμαχίδια τροφής και μετάξι.
  • Γνωστό είδος είναι και το Trichophagatapetzella (σκόρος  των χαλιών), με σκούρο καστανό χρώμα και άνοιγμα πτερύγων που φτάνει τα 18-20 χιλιοστά.      Συναντάται συνήθως στην ύπαιθρο, στους στάβλους και στις αποθήκες κατά το προνυμφικό στάδιο, εκτός από ίνες ζωικής προέλευσης, τρώει τρίχες, φτερά κ.ά.
  • Καταστρεπτικό είναι και το είδος Tineagranella (ή Nemapogongranella), γνωστό ως σκόρος του σιταριού.

 Βιολογία

  • Οι σκόροι των ρούχων φοβούνται το φως και κρύβονται στις πτυχές των ρούχων.
  • Αν το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται οι προνύμφες του σκορου είναι πολύ ξηρό ή πολύ κρύο, πέφτουν συνήθως σε μια φάση αδράνειας μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση.
  • Και τα ενήλικα έντομα αποφεύγουν το έντονο φως. Συνήθως πετούν μόνο τα αρσενικά, ενώ τα θηλυκά παραμένουν κρυμμένα στα ρούχα, στα τρόφιμα και σε οποιαδήποτε άλλη ουσία είναι κατάλληλη για την εναπόθεση των αβγών και τη διατροφή των προνυμφών.